THE COLLAPSING SWEDISH CROWN: Whats going on in Sweden?

521
13
 
Kommentarer
Petter !
Petter ! - 22 timmar sedan
As usual, a fantastic video 👍🏻
Richard Larsson
Richard Larsson - 2 dagar sedan
Second video from you today showing up in my inbox. The algorithm rules?
When I payed by Japanese Visa cards in Sweden, it often translated to Euro not SEK. When I pay by a German debit card, I also pay by Euro not SEK to most companies. (In both cases to national chains like Bishops arms and gas stations it's Euros, but not small town pizzerias, which still transfers SEK).
So in practice, if you have digital transfers in Sweden, it is up to the bank to transfer Euros or SEK. Since Euros are ubiquitous, they can transfer Euros easier when targeting foreign firms. Since this is easier, the SEK in is less circulated and therefore is drops in costs as local enterprises exports too much in Euros. Employment rates are not important but an export based economy is. You miss this...
sanjathefabulous
sanjathefabulous - 2 dagar sedan
A smart Swedish peasant
Prosmite
Prosmite - 2 dagar sedan
Would it not be appropriate to mention that with a low exchange rate exports of Sweden will appear cheaper. This will increase the net export much like how China keeps their exchange rate low to make their exports more competitive on the world market.
I can agree that the issue is much more complex than that as you yourself mention however it is worth noting this minor detail as well. Simply because it will impact the free enterprises of Sweden positively to an extent and in effect the employees of these companies as well.
Other than that, great economical analysis of the Swedish crown. Have great day.
torrace12
torrace12 - 3 dagar sedan
Henrik J *What is your thought on the "fractional reserve banking system"* that is commonly mentioned on youtube as a main cause of the economic problems we have in the world today?" make a analysis with that in focus please.
TNTlife28
TNTlife28 - 3 dagar sedan
Fyfaen, det var en bra video!
Paulius Paulo
Paulius Paulo - 3 dagar sedan
any comments on eastern europe? finnancial situation? future? visegrad countries, poland, baltics etc?
streaky bacon
streaky bacon - 4 dagar sedan
I like this guy he is nuts informative and cool
nope
nope - 4 dagar sedan
It is natural for a country with massive immigration to have a weakening currency. It isn't necessarily a bad thing either.
Toader C.
Toader C. - 4 dagar sedan
The 'great nordic economic model' is collapsing.
Tanja
Tanja - 4 dagar sedan
Scaremongering bullshit. You expect me to take advice from a man with soft hands in a suit. Probably a Stockholm boy! Grow up and do something meaningful with your life!
Victor Andersen
Victor Andersen - 4 dagar sedan
Amerikanarna har ett bra ordspråk som passar in på alla "internet förståsigpåare" -If ur so smart, why r u poor? Ni offerkoftor som sitter här och gnäller om allt, hur förklarar ni att Sverige ligger top 10 i alla lycka och välståndsbarometrar som finns i världen och har gjort det dom senaste 30 åren? Få se nu vem är det som har styrt vårt land under dom senaste 50 åren? Iom att dom flesta av er är anhängare av meritokrati så borde man väl kunna dra några slutsatser av att titta i backspegeln? El har alla tester utformats av sionister som leds av Soros och FI? Tucker Carlsson på Fox News förklarar: https://www.youtube.com/watch?v=RNineSEoxjQ&t=190s
Simon M
Simon M - 5 dagar sedan
Du är för fan det bästa som kommit ut på Youtube från Sverige.
Lubricanttechnology
Lubricanttechnology - 5 dagar sedan
Probably the best video out there right now. 😃☝🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Mortimus Maximus
Mortimus Maximus - 5 dagar sedan
A weak swedish crown is good for export 😉
Jonas
Jonas - 6 dagar sedan
Företag som Biltema och Ikea fifflar bort stora skatteintäkter då dom har huvudkontoren i andra länder, smart ....ja, bra för Sverige ...nej, och sen är det flykting invasionen och alla kostnader kring det som är dödsstöten för våran ekonomi tyvärr + våran inkompetenta regering.
en spark i skrevet
en spark i skrevet - 6 dagar sedan
Jag kunde inte låta bli att skratta när han frågade _"how could this be?"_ när vi har svaret framför oss.
Robert Sundqvist
Robert Sundqvist - 6 dagar sedan
Sverige har ju en alldeles egen centralbank till skillnad från Finland, använd den då :)
Micke
Micke - 6 dagar sedan
Brudarna har börjat få betala priset nu för denna massinvandring. Brudarna i Sverige kommer känna sig mer och mer otrygga i Sverige. Inte våga röra på sig som förr (90talet).
Har sagt detta sen 2012. Vad tror ni händer när arbetslösa socialfall som inte kan Svenska och pundar om dagarna börjar bli sexuellt utsvultna när den krävande svenska kvinnan inte ens tittar på dessa män? Ja, vi har ju sett att dessa imigranter börjat våldta andra män.
Moderaterna och Sossarna är skyldiga till detta jävla elände vi har i Sverigestan idag. Vill ni ha mångkultur, FLYTTA!! Men ta inte hit skiten bara!
deadprivacy
deadprivacy - 6 dagar sedan
import 3rd world, become 3rd world.
Niklas Fritzell
Niklas Fritzell - 6 dagar sedan
Ett genidrag av MP för att få oss att inte semestra utomlands ;)
Magnus L-gren
Magnus L-gren - 7 dagar sedan
Jag vill inte vara sån, men du är lite bögig.
The Major
The Major - 7 dagar sedan
I'm waiting for Swedes to start playing Runescape like the Chinese and Venezuelans to sell the ingame currency for cash to buy food... Although Venezuela has near infinite inflation, Sweden will end up there soon. At least with how mental the government there is...
Tommy Pettersson
Tommy Pettersson - 7 dagar sedan
Att den svenska välfärden är underfinansierad är inget nytt då den har varit det väldigt länge och man har skjutit problemen framför sig. En av de stora orsakerna varför man har urholkat pensionssystemet, sjukvårds- och arbetslöshetsersättningarna är att man ska ha råd med jobbskatteavdraget. Det kostar mer och mer för varje år och den totala kostnaden kommer att passera jobbskatteavdraget under året, cirka 1.150 miljarder kronor. En annan sak som också tar pengar från välfärden är ränteavdraget som borde ha varit avskaffat sen länge men ingen politiker vågar stöta sig med medelklassen. Med andra ord så är välfärden underfinansierad tack vare att de rika, de som arbetar och har högre löner tar för sig på de fattigas bekostnad.
Nu kommer jag att avfärdas som ”vänster”, en som vill ha högre skatter osv. Men så är inte fallet, utan jag försöker lära mig och förstå hela bilden utan att måla in mig i ett hörn med ideologiska glasögon. Jobbskatteavdraget borde diskuteras öppet, speciellt som de experter som utvärderat det kommit fram till att det inte gör någon större nytta. Ränteavdraget och Rut/ROT-avdragen kommer också bara de som har egna hus till del. Det sprids felaktiga myter om att det är fattiga som lever på bidrag när det i själva verket är tvärs om. Om du blir långvarigt sjuk i dag och kommer att få sjukersättning kommer du att få 31% av din lön trots att lagen säger att du ska få 64,7%.
En annan sak som påverkar valutan är att det är fritt fram för bankerna att ”skapa” egna pengar. Det måste inte finnas något motsvarande värde någonstans. När du lånar pengar av banken så kommer det in på ditt konto och du har en skuld till banken men inga pengar existerar förrän du börjar betala på din skuld.
Det här har dels orsakat att svenska hushåll är väldigt överbelånade och det är frågan om man kan betala tillbaka den här skulden om räntorna stiger. Därför måste man hålla inflationen nere och inte låta räntorna stiga. För att hålla inflationen nere så kan man inte vidta åtgärder för att kronans värde inte ska urholkas. Om räntorna stiger skulle många förlora sina hus. Betänk att vi ännu har åldringar som har skulder hos kronofogden från fastighetsbubblan 1991.
Det andra som det här med att bankerna kan ”göra” egna pengar är en företagsslakt, som t.ex. Findus i Bjuv. Men jag ska ta ett exempel från Tyskland. Där blev ett företag uppköpt av en konkurrent för 60 miljarder, på två år hade man slaktat företaget och sålt ut de tillgångar man inte ville ha och behållit det man var ute efter. Och det hela skedde med en vinst på många miljarder. Det mesta av de 60 miljarderna var pengar man lånat i en bank och de återbetalades på några år plus en ränta på några hundra miljoner. Det är så här man köper upp och blir av med konkurrenter. ”Rövarkapitalism” kallar en del det för. Antagligen samma som vill beskatta det här på något sätt, eventuellt en moms på lån.
Nu tror jag inte att det här går att beskatta men det sätter fingret på ett problem: bankernas okontrollerade utlåning. Den stora svindeln i Tyskland med banker som lånade ut pengar till avancerad, och olaglig, skatteplanering var för inte så länge sen.
För att landa det hela så kan man säga att pengars värde har blivit något abstrakt som bara finns i betraktarens sinne. Så i slutändan handlar det om vad olika valutainvesterare tror kommer att hända i Sverige de närmaste åren. Kommer den ohejdade invandringen att krossa välfärdssystemet? Kommer regeringen våga att göra något åt jobbskatteavdraget, räntebidragen etc.? Att kronan blivit en skräpvaluta beror till stor del på att vi valt dåliga politiker som inte vågar ta tag i och göra något åt de problem vi har.
annemarie g Wouda
annemarie g Wouda - 7 dagar sedan
Tack Henrik mycket intressant
Mats Rosenquist
Mats Rosenquist - 7 dagar sedan
I also think that the very harmfull European Union has got its fingers in the jam jar, to force Sweden to join the monetary disaster, the Euro, so that they will gain full control of Sweden AB..
triton550
triton550 - 7 dagar sedan
Om Riksbanken höjde räntan skulle kronan gå upp i värde, men det vågar man inte göra, eftersom det skulle starta en ekonomisk härdsmälta. Man har målat in sig i ett hörn och kan bara vänta på kraschen....
Ivolo89
Ivolo89 - 7 dagar sedan
6 years is not a decade..
spring som fågel!
spring som fågel! - 7 dagar sedan
byt dialekt snälla man hör fan knappt vad du säger
kokohaha360
kokohaha360 - 7 dagar sedan
I'd much rather have the EU control Sweden than our current government
kokohaha360
kokohaha360 - 7 dagar sedan
I work abroad as a Swede so this is a win for me!
Femi Akinde-Adeoluwa
Femi Akinde-Adeoluwa - 7 dagar sedan
It’s the SIN... SWEDEN like the rest of the world will taste these bad cakes and eat every bit because of SIN against THE MOST HIGH OF POWER IAMTHATIAM OF POWER.. so let everyone reconsider their ways, beginning from Families.. The government cannot do nothing than worsening it.. thanks for the wonderful info
red brigade
red brigade - 8 dagar sedan
What's going on ? The war of EU between of 28 members countries. The big companies and rich leaders fight each other. The southern EU is done! They have died " and work like a zombie without instincts " the Germany ruin Greece and Italy, the next country is Spain and Portugal. The economic elite of EU works for USA and not for union. The Balkan it is one step from the war. The Scandinavian are not friends and comrade anymore.
The plan B is the EU citizen's become a slave's. Will be rubbish. The refugees is part of the plan B , a lot of companies give them job without contracts and basic salary. Is illegal but it works legally... Albania, Serbia, Montenegro, Bosnia become a new hotspot for refugees " slave's for companies "
The religion became stronger and more powerful. They used people like a robot the Quran,Islam, church's, pop , is the same. The same things with different names.
Sandi Pandi
Sandi Pandi - 8 dagar sedan
Ska man utvandra kanske
Ivar
Ivar - 8 dagar sedan
Laglöst samhälle incoming: vildarna, dårarna och galningarna utan något att förlora jublar,
Jag också
XsigmaZ
XsigmaZ - 8 dagar sedan
Thanks Henrik! tack för en bra video och en lite mer ingående förklaring
Kalle Olofsson
Kalle Olofsson - 8 dagar sedan
Måste säga att det här var en mycket intressant video på många sätt. Det lyfts viktiga problem men jag fattar inte över huvud taget hur de är sammankopplade. Det har dragits paralleller mellan kronans fallande värde och invandring, hur?
Den fallande kronan är dåligt för vanligt folk och segregation kombinerat med utflyttning från glesbygdskommuner är ett jättestort ekonomiskt problem. Det jag dock inte förstår är parallellerna. Valutahandlarna skiter ju blankt i om Vilhelmina kommun går trettio miljoner back, de vill bara tjäna pengar. Problemet är inte invandringen, det är den låga räntan som är en konsekvens av att riksbanken med alla medel försöker nå inflationsmålet. Valutahandlare vill inte ha kronor för de tjänar inget på dem när vi har en minusränta, inte för att det finns invandrare i Filipstad.
En video som drar helt orealistiska paralleller mellan penningpolitik och invandring.
Menex
Menex - 8 dagar sedan
stfu noob
swissgunner
swissgunner - 8 dagar sedan
Socialism works only until you run out of other people’s money
Robert Nyström
Robert Nyström - 8 dagar sedan
Awesome explainations. I have had a similar idea, but without real knowledge to back it up... now I have!
Rasmus Calner
Rasmus Calner - 8 dagar sedan
Abandon SEK and buy Bitcoin/BCH/ETH, thank me later.
Rasmus Calner
Rasmus Calner - 5 dagar sedan
+Per Karlsson Enjoy dying poor then, because SEK is going to SHIT and no politicians give a fuck about our economy.
Per Karlsson
Per Karlsson - 5 dagar sedan
Why should we thank you for a stupid advice? Bitcoin was a good idea that has gone terribly wrong.
Martin Karlsson
Martin Karlsson - 8 dagar sedan
Great stuff as always Henrik.
Repz
Repz - 9 dagar sedan
As a Norwegian, I’m really scared of what is happening in Sweden. Is sweden europa’s upcoming venezuela?
Tanja
Tanja - 4 dagar sedan
Repz no because indigenous Swedes are civilised. Norway Denmark and Finland are also good neighbours to Sweden and likewise. The politicians and bankers are rotten not the native Scandinavians
Per Karlsson
Per Karlsson - 9 dagar sedan
This is like "Finance for dummies" read by a DUMMY!
Alexander Sopov
Alexander Sopov - 9 dagar sedan
'Zup man. Bra video och bra förklaring av valutahandel.
David J
David J - 9 dagar sedan
Du glömmer en stor faktor. Eller rättare sagt två. SPEKULATION och tryckeriverksamheten USA håller på med.
Syntax Error
Syntax Error - 9 dagar sedan
You talk nonsense. 1:26: "A few weeks ago, the crown hit its lowest point ever in recorded Swedish financial history." That's not even close to true. The exchange rate was 11.0343 SEK/USD on June 11, 2001 ( https://www.poundsterlinglive.com/bank-of-england-spot/historical-spot-exchange-rates/usd/USD-to-SEK-2001). On May 9 this year (2019), the crown reached its lowest point of 2019 at 9.6458 SEK/USD on May 9. And no, the crown (SEK) is of course not in "free fall". That statement doesn't even make any sense considering Sweden's low inflation. And to compare a well-performing economy with Zimbabwe and Venezuela is not only dishonest, it's outright dumb.
Soviet Swede
Soviet Swede - 9 dagar sedan
Intressant att höra om valutan som jag själv förstått skulle krascha inom en relativt snar framtid. Detta innebär alltså att våra importvaror blir dyrare. Alltså 50 procent av vår mat blir dyrare... Tänka sig det när den kommande finanskrisen och bostadsmarknadens kollaps kombineras med detta. Folk kommer vara arbetslösa och de som har jobb oerhört låg lön. De kommer beskattas för att rädda storföretagen och bankerna eftersom det är vad staten används till i sådana situationer och välfärden går upp i rök. Ja sedan blir du utsparkad från ditt hus och det är väl trevligt. Klyftorna i samhället kommer öka. Ja välkommen tillbaks till 1929... Iallafall jag är socialist dock inte en sådan välfärdsnisse som sossarna. Ja eftersom jag är socialist så försöker jag se detta positivt men detta ger oss de perfekta förhållandena för en revolution och på så vis kan vi komma ut ur krisen starkare än någonsin. Tack för att du läste.
D K
D K - 9 dagar sedan
Så går det när man inte räknar. De hoppas på ett under. Men alla kan inte bli musiker. Tänka sig att dessa politiker i riksdagen även sitter i olika bolagsstyrelser. Hur skulle det vara om de i ett bolag inte kunde finansiera satsningar? Att likställa med satsningar på invandrare. Det är inte att hjälpa att ta emot invandrare som hamnar i bidragsberoende som urholkar hela systemet. Ett system som var anpassat till en befolkning med normal invandring. Det är så pass illa att många invandrare har lämnat Sverige eller försöker utvandra. De suckar för de är inte nöjd när de nåt så långt de kan nå. Vilket många ggr är en bostad i en förort och ett lågavlönat jobb på ett sjukhus.
figg33
figg33 - 9 dagar sedan
Om sverige skulle inskaffa euro, hur tror DU att detta skulle påverka sveriges ekonomi?
Morten Thrysøe
Morten Thrysøe - 9 dagar sedan
A analyse of the influence of feminisme on swedish economy maybe? thx ;)
activechaos128
activechaos128 - 9 dagar sedan
This is all an elaborate scheme of the Zionist neocons to install US short and medium range missiles in Sweden aimed at Russia. Sweden is perhaps, strategically speaking, the best place to launch attacks at Russia. In order to achieve this they will collapse Sweden Socially, Politically and Economically in order to usher in the Euro and force you to join NATO to "ensure the stability of the Euro". The mass migration waves of culturally incompatible people from countries with no cultural or historical relationship to Sweden and treating them as beneficiaries of the social welfare system in spite of the fact that they are neither citizens or taxpayers is perhaps the greatest act of reason and sabotage against the Swedish people by the Socialist/Kommunist political block that was formed to illegitimately hold on to power after failing to win the last election in spite of the fact that the Social Democrats were still campaigning on election day in front of the polling booths. Absolutely disgusting display of chutzpah and bravado! In case you are wondering, yes I live in Sweden and no I am not Swedish. Open your eyes and stop poluting your mind with main stream media SVT garbage and "Paradise Hotel" degeneracy! In my most optimistic projection Sweden has less than 30 years to realize what is happening before Sweden no longer exists as a nation.
Leland Bailey
Leland Bailey - 10 dagar sedan
Rösta MED
salomon de Leeuw
salomon de Leeuw - 10 dagar sedan
Litet tips, läs på lite makroekonomi innan du gör en felaktig video.
salomon de Leeuw
salomon de Leeuw - 10 dagar sedan
Vet du ens vad "Libertarian" betyder? Du är inte en "Libertarian".
Besnik Aliji
Besnik Aliji - 10 dagar sedan
Bra exempel, när kronan är i källaren så tar vi in euro:n... det var ju det globalisterna ville ju ha hela tiden? Fan er folket som röstade emot nu ska ni få.
Yayy länktar tills det här tar slut, vill verkligen höra vad S, L, C och MP har att säga till sott försvar
john smith
john smith - 10 dagar sedan
He touched swiftly once on the root of Sweden's current problem. A socialist small population country with a stable population of mainly working people can work. You then introduce to that country a relatively large proportion of people who don't speak the language, have little of the needed skills and whose culture and religion is vastly different. Then he says, "There has been no integration." Nor will there be. Try it with a can of motor oil and a bottle of water.
There can be no socialist country with open borders until the world is equally poor.
Stop worrying about hurting peoples feelings and balance your budgets,
John Burket
John Burket - 10 dagar sedan
Excellent presentation of the facts. What we are facing is a global financial collapse, and no country will escape, as none of the currencies are backed by gold or silver (real money).
Snikkelbek
Snikkelbek - 10 dagar sedan
I wonder what all the African immigrants are going to do when the social welfare system collapses. The Swedish people should prepare for a war.
The Swede
The Swede - 10 dagar sedan
Är det inte dags för Sverige att kräva stöd från EU?
Veli Qupareenan
Veli Qupareenan - 10 dagar sedan
Ert pengar är bara numren i plastkortet. Ert rättighet över pengarna hotats. Nyförtiden ingen kan leva utan pengar för att köpa mat eller bröd, om det finns ingen att hjälpa. Hur har ärt folket accepterat detta?
Anti Hate-brigade
Anti Hate-brigade - 10 dagar sedan
Om man har substantiellt med deg på banken, bör man köpa EUR eller USD nu eller invänta riksbankens eventuella räntehöjning som väldigt kortsiktigt ökar kronans värde så man kan spara några extra ören eller eventuellt tiotals ören per 1€?
Conor Mcgregor
Conor Mcgregor - 10 dagar sedan
Intressant, professionellt och underhållande!
Emil
Emil - 10 dagar sedan
Bara att skydda sig så bäst man kan. preppa varor, skaffa jaktlicens, ha guld, silver och bitcoin. Överge kronan, desto snabbare det går desto snabbare kan det bli bättre
Zomzibom
Zomzibom - 11 dagar sedan
Stupid naive Swedish man. It's because our sodomite and adulterous lifestyle that we wl be crushed. IKEA and Abba and free love. It's not free love. It's WHOREDOM and that according to history has always brought judgement on nations.
HappySwedishPancake
HappySwedishPancake - 11 dagar sedan
Vad blev bättre efter den senaste alliansregeringens privatiseringar och utförsäljning av statliga bolag?
Daniel Karlsson
Daniel Karlsson - 11 dagar sedan
Kan inte titta på det här, cringear över ditt försök på en posh brittisk accent och över det faktum att du försöker låtsas som att du inte gör dig till med den. Det blir mer än uppenbart när du halkar iväg på en del ord
Andreas Olsson
Andreas Olsson - 11 dagar sedan
Kanske har fel.
Men är inte typ det mesta privatiserat i Sverige redan?
Till och med riksbanken?
Vill inte säga att något är bättre än det andra, men privatiseringen verkar ju inte ha gjort saken bättre heller. (Så här med facit i hand).
Mirlind Bacaj
Mirlind Bacaj - 11 dagar sedan
I enjoyed this information and your classy way of expressing it.
The cut aways are too frequent and some are too long.
AniComedy
AniComedy - 11 dagar sedan
Mycket bra video! Det är kul att se hur din produktion ständigt utvecklas. Älskar hur du gjort rent grafiskt med kartorna och pappersrullen. Det blir bara bättre och bättre!
MrVandekay
MrVandekay - 11 dagar sedan
Please let’s introduce Euro and throw away the crap currency SEK...
Dcard Dcardian
Dcard Dcardian - 11 dagar sedan
Nationen håller på gå åt skogen. Vi kommer snart bli nya Grekland. Vi behöver kasta ut socialisterna och miljömupparna ur kraften. Gå ut ur EU. Skicka hem invandrare. Bygga upp en industri och en energi som kan klara av att hålla behoven som nationen behöver, Bygg mer kärnkraft, kolkraft, vattenkraft, vindkraft. Vad som helst som ger ström. Se till att Svenskar gör fler barn så vi kan utveckla nationen, jag tycker att man ska göra det billigare att ha svenska barn, vi behöver också ett mer effektivare skolsystem, starkare militär samt en polis makt som har respekt och kan göra sitt jobb. invandra verkar inte så super piga på att jobba. Våra ledare har satt nationen i pottan fy fan. EU är en ekonomisk bov för våran nation. Euron kan dra åt helvete. Det är ett till steg att ta bort kraften ur nationen.
Oskar
Oskar - 11 dagar sedan
Om inte kronan försvagats hade vi haft en djupare lågkonjunktur då nominell BNP hade sjunkit och arbeten hade gått förlorade. Nu tas misskötseln ut i kronan istället.
Sathishkumar Jagadeesan
Sathishkumar Jagadeesan - 11 dagar sedan
I might not agree with the blanket statement of 'free market', but you gentleman, have produced a quality video with well articulated points. Well done!
Soren G
Soren G - 11 dagar sedan
@8:40 sorry Henrik,but the FACT that those "migrants" are mostly illiterate (and I mean in their own language,let alone Swedish),lazy and primed for mainly rape Jihad and terror against Kafir,didn't really help either,didn't it? who needs low life scum like that? Taharush Gamea might be good fun for them,but for us,it's just another sign,that those animals have come to rape and pillage and wage war on us....
Conexus X18
Conexus X18 - 11 dagar sedan
Because you Swedes are fucking idiots!
You are nothing but Zionist slaves and globalist lackeys. You do the bidding of the political elite, also known as globalist Jews and their central banks, while they fuck you in the ass.
You have lost your dignity (if you ever had any), and your sovereignty. And now you’re complaining about weak Swedish currency.
Well, fuck you!
You brought this on yourselves.
Now deal with it!
Martin Andersson
Martin Andersson - 11 dagar sedan
I disliked this video as soon as he compared Sweden to Venezuela, Turkey and Zimbabwe. What a moronic and dishonest comparison.
Martin Andersson
Martin Andersson - 11 dagar sedan
Actually, I had to undislike and end up neautral hahahaha. Overall a very well researched video by an obviously smart and funny guy. SCB has clear stats showing the largest expense of the Swedish government is not healthcare and other services provided to the general public but economic aid/benefits ("ekonomiska transfereringar") to households with a foreign background ("utländsk bakgrund") and the author walked a fine line when he tried to connect the dots in the second half of the video. A courageous thing to do.
Mattias Karlsson
Mattias Karlsson - 11 dagar sedan
Sweden is UDERFINANCED!
Special Weapons And Plastic
Special Weapons And Plastic - 11 dagar sedan
A very informative and interesting video indeed!
Keep up the good work, Mr. Jönsson.
syncmaster913b
syncmaster913b - 11 dagar sedan
Anyone who expected the migrants to work, when they can simply collect welfare, was delusional.
Lucifers den
Lucifers den - 11 dagar sedan
It´s my left, not your left! :) hahaha!.. But good stuff anyway, as usual.
Tim Carlberg
Tim Carlberg - 11 dagar sedan
Content
Eduard Popov
Eduard Popov - 11 dagar sedan
Spot On!
Darth Vader
Darth Vader - 12 dagar sedan
I do not like the cut videos
wolf priv
wolf priv - 12 dagar sedan
De som styr de KRIMINELLA bankerna som skapar pengar ur luft kan också satsa på alla hästar i ett löp.
Judiska Goldman : sachs/ rothschild "Vi styr världen"
https://m.youtube.com/watch?v=eEV3zJbahvM
Tom Kung
Tom Kung - 12 dagar sedan
The Swedish currency is Krona not Crown!
Ikea is pronounced "EEkea" not "Ajkea" Otherwise interesting.
Chrjs
Chrjs - 12 dagar sedan
Yeah, nobody saw this coming...

lmao.
Lecactus of Borg
Lecactus of Borg - 12 dagar sedan
Its okay Henrik, in 2025 Sweden has to change its currency to the Euro. The overlord superstate EU will soon have us by the balls.
John Wick
John Wick - 12 dagar sedan
The private owned Swedish Central Bank "Riksbanken" is mainly to blame with their insane interest rate policy.
Sweden use a fiat (worthless) currency, like all other fiat currency its backed by nothing of any real value its only value is belief based, once nobody uses it and do not support it, it has no value anymore, as it has no intrinsic value like Silver, or Gold.
The fiat currency "SEK"..It's neither rare or have any industrial or even practical use. It not even physical anymore, most SEK are now digital, cash in Sweden is being wiped out thanks to the banks war on cash (freedom and privacy) and gold and silver (real money).
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
John Wick : I completely agree.
Stockholm Life
Stockholm Life - 12 dagar sedan
Du glömde nämna minus räntan då folk och företag lånar enorma mängder pengar som pumpas in i marknaden och ökar klyftorna i Sverige.
Henrik G
Henrik G - 12 dagar sedan
Integration of some cultural groups, is just impossible, or takes many, many generations. Libertarianism doesn't explain everything. In fact, it is as socialism, also utopian, and have to be curbed by a healthy dose of conservatism.
MaDmanex100
MaDmanex100 - 12 dagar sedan
Like the hell i want the euro. I dont want to be more apart of the eu single market then i have to and not having your own currency is just another step to being controlled by a bigger power.
Bloodstainer
Bloodstainer - 12 dagar sedan
Hehehe I see what you did there, picking not only the phrase "Balls to the Wall" in your last comment, but also showed Accept, the band writing the song, which inherently is also a pretty snide double meaning since they're a west-German based band and the term "Wall" means something very much tied to socialism to them ;)
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
Bloodstainer - I’m glad you got the double-meaning metaphor. Well done! 👍🏻
Kika
Kika - 12 dagar sedan
Detta är den bästa svenska Youtube-kanalen. Att kanalen har så få prenumeranter, bådar inte gott för den suicidala nationen Sveriges framtid.
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
Tack för dina vänliga ord!
ninjabunny
ninjabunny - 12 dagar sedan
Very good Henrik thank you for the video
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
Thank you for your kind words!
BetyarPali
BetyarPali - 12 dagar sedan
Hello Henrik Jönnson ! Excellent video that clarifies the financial issues of Sweden. Please ask your government not to try to demonize Hungary for not accepting any non-European migrants. Instead, they should praise Hungary for our foresight. Our government foresaw that these economic migrants would not help our economy, as they are only interested in generous social handouts, without having to work.
Bo T
Bo T - 12 dagar sedan
Henrik forgot to mention the billions of tax money flowing via migrants in Sweden to their clans and terror organisations in their homlands.
Who pays? The employed and the retired people in Sweden by lower and lower salaries and pensions and they vote for more punishment.
emphatic001
emphatic001 - 12 dagar sedan
Overkligt snygg kostym.
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
emphatic001 - Tack! Det är Ermenegildo Zegna
Milana Kononkova
Milana Kononkova - 12 dagar sedan
bra timing, tack för videon)
Henrik Jönsson
Henrik Jönsson - 12 dagar sedan
Milana Kononkova - tack för att du tittar!
Björn Larsson
Björn Larsson - 12 dagar sedan
Här är en aktuell mycket pedagogisk, enkel och korrekt förklaring på svenska av hur valutakurser påverkas av utbud och efterfrågan. https://www.mises.se/2019/05/07/absurdistan-kronfallet-och-spekulanten/#comment-267789
Det våra obildade, livslångt arbetslösa, helt omeriterade, påtagligt lågintelligenta ministrar, lagstiftare och generaldirektörer har att säga om det där med alla pengarna är samma gamla ramsor som de medietränats att papegoja: "-Det här är jättejättesvårt, mycket mycket komplicerat. Det här måste utredas och det är viktigt att vi tar små steg och i samarbete med andra. Överlåt det där med alla pengarna åt oss experter och politiker, det är vårt ansvar att ta ansvar." Och svenskarna som röstar för folkmord på sig själva går på de kända bedragarnas idiotiska svammel gång på gång. Att någon partiledare har mer än 0% i förtroendeundersökningarna är ett extremt lågt betyg på svenska folkets intelligens och moral.
PKs plan är att införa kris-euron, det är ju Sverige tvingat till inom fem år. Och såna som KD har blivit imponerade av subprime-bubblan som ledde til Lehman-kraschen 2007 och vill ha en subprime-bubbla i Sverige också genom att kopiera deras misstag med att subventionera lån till bubbelprissatta bostäder till överskuldsatta låginkomsttagare. Redan Attefall pratade om det när han var KDs bostadsminister, ni minns han vars lösning på bostadsbristen var att tillåta små trälådor i villaträdgårdar, det enda egna initiativ KD fick igenom under sina 8 regeringsår.
Nästa